Blog

اوریانا فالاچی

اوریانا فالاچی

اوریانا فالاچی، زاده ی ۲۹ ژوئن ۱۹۲۹ و درگذشته ی ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۶، روزنامه نگار، نویسنده و مصاحبه گر سیاسی برجسته ی ایتالیایی بود که در شهر فلورانس متولد شد و در سن ۷۷ سالگی در همان شهر درگذشت. وی در دوران جنگ جهانی دوم به عنوان یک چریک ضد فاشیسم فعالیت می کرد. آن چه بیش از هر چیز به معروفیت وی کمک نمود، مجموعه مصاحبه های مفصل و مشهور او با رهبران سرشناسی همچون محمدرضا پهلوی، یاسر عرفات، ذوالفقار علی بوتو، روح الله خمینی، ایندیرا گاندی، گلدا مایر، ملک حسین، معمر قذافی، جرج حبش، و هنری کیسینجر بود.اوریانا فالاچی که به لحاظ عقاید سیاسی از چپ بریده و راست گرا محسوب می شد، از نظر مذهبی یک «ملحد مسیحی» به شمار می آمد؛ زیرا او ظاهرا به خدا ایمانی نداشت، اما گه گاهی تمایلاتی را به مسیحیت نشان می داد. به عنوان نمونه او در اگوست ۲۰۰۵ با پاپ بندیکت شانزدهم دیدار کرد.او هنگامی که فهمید به نوعی سرطان قابل کنترل دچار است، تصمیم گرفت دیگر کتاب ننویسد و بقیه ی عمر را به استراحت بپردازد. وی با نگاه ویژه ای که به زندگی داشت، (که نه خدا را قبول داشت و نه خلقت تصادفی جهان و نه هیچ تئوری دیگری از لائیک ها و دیگر دانشمندان دین گریز) گوشه گیرانه در آپارتمانش در نیویورک و ویلایش در توسکانی ایتالیا به زندگی مشغول بود. او در ۱۵ سپتامبر ۲۰۰۶، در سن هفتاد و هفت سالگی در کلینیک خصوصی سانتا کیارا در شهر فلورانس ایتالیا، بر اثر ابتلا به سرطان ریه درگذشت.

معرفی کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی

در کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی مخاطب هفت مصاحبه‌ی جنجالی و روشنگری خواهید بود که اوریانا فالاچی، خبرنگار فقید ایتالیایی، با برخی از بزرگ‌ترین رهبران سیاسی جهان در طول قرن بیستم (از جمله محمدرضا شاه پهلوی و آیت‌الله خمینی) ترتیب داده بوده است. این اثر توسط غلامرضا امامی، از زبان ایتالیایی به فارسی ترجمه شده است.

درباره کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی

قرن بیستم قرنِ قهرمانان بزرگ عرصه‌ی سیاست بود؛ عصرِ دیوان و فرشتگانی که یک به یک از میان ملت‌های گوناگون ظهور کرده و با اقدامات خوب و بدِ خویش، سرزمین خود و بعضاً تمام دنیا را به سمت‌وسویی تازه هدایت نمودند. در کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی (Interview with History) بناست پای صحبت برخی از مهم‌ترینِ این قهرمانانِ سیاسی بنشینید.

کتاب حاضر از هفت گفت‌وگویی تشکیل شده که اوریانا فالاچی، ژورنالیست مطرح ایتالیایی، با برخی از رهبران سیاسی بزرگ جهان در سده‌ی اخیر، به انجام رساند. هفت چهره‌ای که حاصل مصاحبه‌شان با اوریانا فالاچی در کتاب پیش رو گرده آمده عبارتند از: آیت‌الله خمینی، رهبر انقلاب اسلامی ایران؛ مهندس مهدی بازرگان، اولین نخست‌وزیر ایران پس از انقلاب اسلامی؛ سرهنگ معمر قذافی، رهبر سابق کشور لیبی؛ آریل شارون، نخست‌وزیر سابق اسرائیل؛ لخ والسا، رهبر انقلاب ضدکمونیستیِ لهستان؛ میه چیسواف راکوفسکی، نخست‌وزیر سابق کشور لهستان؛ و سرانجام، محمدرضا پهلوی، آخرین شاه ایران.

آنچه مطالعه‌ی مصاحبه‌های حاضر در کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی را دوچندان جذاب، و چه بسا واجب و ضروری می‌کند، صرف نظر از جذابیت و اهمیتِ سوژه‌های این مصاحبه‌ها، شخص مصاحبه‌‌گر، یعنی اوریانا فالاچی است؛ روزنامه‌نگاری که به جرئت یکی از صادق‌ترین و شریف‌ترین فعالان عرصه‌ی مطبوعات در سده‌ی بیستم بود. خواندن کتاب پیش رو گواهی بی‌چون‌وچرا بر این واقعیت است که فالاچی، در مقام یک روزنامه‌نگار، هیچ ابایی از جست‌وجوی حقایق و گزارش آن‌ها به مخاطبین خود نداشت. چنان‌که از لحن او در مصاحبه‌های هفت‌گانه‌ی کتاب حاضر پیداست، در نهاد فالاچی ابداً نشانی از ترس و تردید و منفعت‌طلبی نبوده است. علاوه بر این‌ها، او در مقام روزنامه‌نگار و مصاحبه‌گر از شمّی بی‌نظیر و هوشی سرشار برخوردار بود. به نحوی که گاه با تنها یک پرسش ساده، تمام تناقضاتِ موجود در ادعاهای سوژه‌ی مصاحبه‌ی خود را برملا می‌ساخت.

درباره‌ی کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی، این نکته نیز گفتنی است که مطالعه‌ی آن برای مخاطبین ایرانی دارای جذابیتی به مراتب بیشتر است. چه، سه شخصیت از میان هفت شخصیتِ حاضر در این کتاب، مردان سیاستِ ایران بوده‌اند.

در پایان، ذکر نکته‌ای خالی از فایده نیست، و آن این‌که اوریانا فالاچی هرگز شخصاً کتابی با عنوان گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی از خود به انتشار نرسانید. مطالبی که در کتابی با این نام گرد آمده، جملگی پس از مرگ او، توسط دیگران در قالب اثری واحد تنظیم شده و به انتشار رسیدند. (در نسخه‌ی انگلیسی این اثر مصاحبه‌های دیگری نیز وجود دارد، که بنا به دلایلی، به ترجمه‌ی فارسیِ کتاب راه پیدا نکرده‌اند.)

گفتنی است که کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی به همت غلامرضا امامی به فارسی ترجمه شده و توسط انتشارات افق در دسترس علاقه‌مندان به دو حیطه‌ی تاریخ و سیاست قرار گرفته است.

کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی مناسب چه کسانی است؟

علاقه‌مندان به آشنایی دقیق‌تر و عمیق‌تر با تاریخ جهان در دوران معاصر، بیش از همه از مطالب موجود در کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی بهره خواهند گرفت.

برخی از مهم‌ترین کتاب‌های وی عبارتند از: «پنه‌لوپه به جنگ می‌رود»، «جنس ضعیف»، «زندگی، جنگ و دیگر هیچ»، «هفت گناه هالیوود»، «نامه به کودکی که هرگز متولد نشد».

جوایز و افتخارات اوریانا فالاچی

– برنده‌ی جایزه‌ی بانکارلا در سال 1970

– برنده‌ی جایزه‌ی ویارجیو در سال 1979

– دریافت دکترای افتخاری از کالج کلمبیا (شیکاگو)

– برنده‌ی جایزه‌ی روزنامه‌نگاری سنت وینسنت در سال‌های 1967 و 1971

– دریافت جایزه‌ی شجاعتِ «آنی تیلور» به دلیل مبارزاتِ قلمی علیه فاشیسم ایتالیایی

و…

در بخشی از کتاب گفت‌ و گوهای اوریانا فالاچی می‌خوانیم

آقای نخست‌وزیر، جمله‌ایست که شما اغلب تکرار می‌کنید: «به دست من چاقویی داده‌اند، ولی چاقویی است که فقط دسته دارد و تیغه را سایرین در دست دارند» بنابراین از شما می‌پرسیم، چه‌قدر به حساب می‌آید، بلکه چه‌قدر به حساب نمی‌آید، دولتی که شما نخست‌وزیر آن هستید؟

 

این سؤال خوبی است. ولی سؤالی است که به سادگی نمی‌شود به آن پاسخ گفت. مثل این است که از من بپرسید امروزه چه کسی در ایران حکومت می‌کند و اگر به شما بگویم که من حکومت می‌کنم درست نیست. اگر بگویم که امام خمینی به تنهایی حکومت می‌کند، این هم صحیح نیست. اگر بگویم که گروهی از مردم حکومت می‌کنند، این هم جواب روشن و واضحی نیست. نقش من نقش ضعیفی است. از طرفی به خاطر واقعیتی که در این‌جا انقلاب شده است، یک انقلاب واقعی. از طرف دیگر به خاطر نفوذ عظیم امام خمینی بر روی ملت، نفوذی بی‌سابقه و بی‌نظیر که از هفتاد سال پیش به این طرف در تاریخ ایران، همانند نداشته است. پس می‌توانم بگویم که از نقطه‌نظر رسمی، بله دولت حکومت می‌کند، ولی از نقطه‌نظر ایدئولوژیکی و انقلابی امام خمینی حکومت می‌کند، یا شورای انقلاب، یا کمیته‌های انقلاب، یا پاسداران انقلاب. ایشان رابطه‌ای که با توده‌ی ملت دارند یک رابطه‌ی بسیار بسیار به‌خصوصی است چون ایشان و توده یک جور فکر می‌کنند، با یک منطق سخن می‌گویند، با یک اشاره‌ی ایشان، ملت می‌فهمد ایشان چه می‌خواهند. غیر از این باید از دادگاه‌های انقلاب بگویم:

شخصیت‌های صاحب قدرت روحانی که به بهانه‌ی ادامه‌ی انقلاب خیلی از شهرها را اداره می‌کنند تا دل‌تان بخواهد باعث به وجود آمدن مسائل و مشکلاتی شده‌اند… اوضاع و احوال آسانی نیست.

بله در حقیقت شما کاری جز این‌که تهدید به استعفا کنید، نمی‌کنید. مایلید که درباره‌ی این موضوع صحبت کنیم؟

فهرست مطالب کتاب

دیباچه

در حاشیه‌ی مصاحبه با امام خمینی

در حاشیه‌ی مصاحبه با مهندس مهدی بازرگان

امام خمینی

بازرگان

لخ والسا

راکووسکی

شارون

قذافی

محمدرضا پهلوی

منبع

کتاب های مرتبط

1- معرفی کتاب در یوتیوب

2- معرفی کتاب  در آپارات

Leave a Reply

Your email address will not be published.

X